Examens

Om je rijbewijs te halen, moet je naast een praktijkexamen ook een theorie-examen afleggen. Zonder theoriecertificaat kun je geen praktijkexamen doen.

LiberDrive vraagt examens voor je aan bij het CBR

De examens kunnen wij als rijschool voor jou aanvragen. Daarvoor moeten we natuurlijk wel toestemming hebben. Je geeft toestemming door LiberDrive te machtigen via de website van het CBR met jouw DigiDCode. Ga na of je al een DigiD hebt. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan snel aan via digid.nl. Zonder DigiD kun je geen rijexamen doen. Je ontvangt binnen 5 dagen een code om je DigiD te activeren. Onthoud je inloggegevens goed.

Examen uitslag
Tegenwoordig krijg je geen uitslag meer van de examinator. Alle uitslagen voor theorie- en praktijk worden digitaal verwerkt en doorgestuurd.

Theorie-examen

Een theorie-examen leg je af bij het CBR. Het theorie-examen is niet opgenomen in de lespakketten. Je kunt dit examen eenvoudig zelf regelen bij het CBR.

Het theorie-examen is een individueel examen, waarbij je in een zaal met meerdere kandidaten een eigen computer voor je hebt waarop jij je examen kunt doen.

Tijdens het examen krijg je in totaal 65 vragen.

  • Gevaarherkenning: 25 vragen, minimaal 13 vragen goed.
  • Kennis: 12 vragen, minimaal 10 vragen goed.
  • Inzicht: 28 vragen, minimaal 25 vragen goed.

De uitslag van het theorie examen is 1,5 jaar geldig.

Tussen Tijdse Toets (TTT)

Een Tussen Tijdse Toets is een proefexamen enige weken voodat je het praktijkexamen wilt afleggen. Een TTT is optioneel, maar wij bevelen hem wel aan. Je went namelijk alvast een beetje aan het echte praktijkexamen omdat de TTT door een examinator van het CBR wordt afgenomen. Hij motiveert je nog eens extra om aan onderdelen, die tijdens de TTT nog niet voldoende zijn, extra aandacht te geven tijdens de volgende lessen. Bovendien kun je met de TTT een vrijstelling behalen voor de bijzondere verrichtingen tijdens het praktijkexamen.

Praktijkexamen

Als je geslaagd bent voor je theorie-examen kun je een praktijkexamen afleggen. We plannen dit samen met jou in op een geschikt moment. Vaak zal dit enkele weken na de TTT zijn. Ook de adviezen van het CBR naar aanleiding van jouw TTT zijn hierop van invloed. Tijdens het praktijkexamen laat je aan de examinator zien wat je allemaal kunt. Hij of zij zal daarbij beoordelen of je alle onderdelen voldoende beheerst. Bovendien moet het verantwoord zijn dat je zelfstandig met een auto aan het verkeer gaat deelnemen. Ben je geslaagd dan kun je de dag erna naar het stadskantoor om je rijbewijs aan te vragen. Ongeveer een week later kun je deze dan afhalen.